Stichting Erfgoed Arsenaal Drenthe

Stichting Erfgoed Arsenaal Drenthe

Collectie

images0.persgroep
IMG 0888 scaled

Nederlands Dakpannenmuseum

Historie

De oprichter en de kracht achter het Nederlands Dakpannenmuseum is Huub Mombers. Vanaf 1983 verzamelde Huub al dakpannen, die hij vervolgens opsloeg op zijn zolder en in de schuur. De collectie groeide  snel en in 2005 heeft Huub het Nederlands Dakpannenmuseum opgericht in een klein 18e eeuws kerkje in Alem. Huub heeft vele jaren vol passie het museum beheerd en met zijn inspirerende verhalen bracht hij de geschiedenis van de dakpan tot leven. In 2020 werd het volgens Huub tijd om zijn passie door te geven. Hij zocht iemand die zijn visie deelde en kwam uit bij Stichting Erfgoed Arsenaal Drenthe. 

De collectie van het Nederlands Dakpannenmuseum is sinds 2022 toegevoegd aan ons arsenaal. Deze collectie omvat een groot aantal historische dakpannen, reikend vanaf de middeleeuwen tot aan nu en vooral van Nederlandse makelij. Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van de dakpan. 
De collectie wordt niet in een traditioneel museum getoond, maar is straks onderdeel van de inrichting in de verschillende bunkers. Door het op te nemen in workshopruimten brengen wij de collectie dichter onder de aandacht van o.a. jongeren. Uiteraard met zoveel mogelijk historisch besef, zodat ook een bezoek alleen in het kader van de dakpannen mogelijk blijft. Wij geven rondleidingen aan groepen in overleg.   
Ook voor vragen over dakpannen kunnen wij assisteren, doordat wij op zeer regelmatige basis contact hebben met grondlegger en expert Huub Mombers. 

Boeken over dakpannen

Dakpannenfabrikantenboek:
Naast het oprichten van het Dakpannenmuseum heeft de heer Mombers ook boeken uitgebracht. Het ‘Dakpannenfabrikanten’ boek is daar een van. Dit boek verschaft informatie over voormalige dakpannenfabrikanten, welke dakpannen zij produceerden en welke dakpannen een hedendaags alternatief zouden kunnen zijn. Dit boek is een waardevol naslagwerk voor een ieder die zich met historische gebouwen met dakbedekking bezighoudt.

De laatste uitgave van het boek, de zesde druk, dateert van 2011 en geeft een weergave van de dakpannenfabrikanten tussen 1583 en 2011. Deze zesde druk is volledig uitverkocht, maar er is nog steeds vraag naar het boek. In samenwerking met de heer Mombers brengen wij een volledig herziene druk uit in 2024.

Mombers Dakpannengids: 
Huub Mombers heeft ook een handzaam dakpannengids uitgebracht. Deze gids dient voor het snel zoeken naar de juiste kenmerken van dakpannen en heeft een handig formaat wat het zeer geschikt maakt om mee te nemen. De gids is echter ook niet meer leverbaar. Wij brengen samen met de heer Mombers een nieuwe uitgave op de markt in 2024. 

Overige boeken:
In de boekenbibliotheek die binnenkort op de website zal verschijnen treft u onder rubriek 04 meer boeken aan over dakpannen en daken. 

Hang-, en sluitwerk

Voordat de monumentenwacht bestond, was in Drenthe Bureau Monumentenzorg actief. Zij hebben materialen van Drentse oorsprong uit oude boerderijen of monumentale panden bewaard en geïnventariseerd. Tussen de collectie bevinden zich deurknoppen, deurklinken, sloten, deurbellen, haken en verscheidene andere onderdelen die ook in deze categorie thuishoren. 
In onze bibliotheek vindt u het hang-, en sluitwerk gefotografeerd met, indien aanwezig, de gescande informatie die Bureau Monumentenzorg destijds heeft opgeschreven. U kunt op het depot de originele papieren en voorwerpen inzien. 

950.Rozet
069. kopieren 1
2952.Centerboor scaled

Gereedschap

Ook als het op gereedschappen aankomt is er een hoop te ontdekken op het depot. Zo is er gereedschap te vinden voor de dakdekker, elektriciën, houtbewerker, loodgieter, metselaar, smid en hulpmiddelen voor de land-, veen-, en bosbouw en het hijsen, heffen, hangen en tillen. 
Onder andere dankzij de donatie van de Museumfabriek in Enschede is er een indrukwekkende collectie ontstaan. Alles is genummerd en gefotografeerd en u kunt de items vinden in de bibliotheek. Een deel van de verzameling zal gebruikt gaan worden voor het geven van onderwijs. 
Indien u aanvullingen heeft op de collectie, houden wij ons van harte aanbevolen.

Overig

Niet alle materialen op het depot zijn in bovenstaande hokjes te plaatsen. Er zijn er namelijk nog veel meer, zoals deuren, kozijnen, meubels, decoratie enzovoorts. Voor een rondleiding over het depot of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.